Programma – Home

Programma

Zondag 7 april  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): De Jongens Driest Brass Quintet feat. Matt Darriau

Overal ter wereld bestaan er swingende, kleine blaasgroepen, van New Orleans tot aan de Balkan. In Nederland neemt De Jongens Driest daarin een bijzondere positie in. Met twee steunpilaren van de Amsterdam Klezmer Band, saxofonist/klarinettist Janfie van Strien en trombonist Joop van der Linden en de machtige sousafonist Arno Bakker heeft de groep een stevige basis die al jaren met elkaar de podia langstrekt. Sinds een paar jaar hebben ze niemand minder dan Michael Vatcher (Available Jelly, BraamDeJoodeVatcher) kunnen strikken om het drumwerk achter hun soepele grooves te verrichten. En met Matt Darriau (altsax, klarinet, kaval) hebben ze een extra rietblazer van naam en faam als gast geboekt. De door de wol geverfde New Yorker is vooral bekend van de hardcore-klezmerband The Klezmatics en zijn eigen Paradox Trio (dat uiteraard uit vier mensen bestaat). Wat u kunt verwachten, is rondborstige muziek met veel improvisatie, dwarse ritmes en hard uit de bocht vliegende composities van eigen hand. En natuurlijk zal de onmisbare factor humor niet ontbreken.

Bekijk hier het speciale promofilmpje:

 

DJDBQ RASA - foto Maarten Kerkhof

De Jongens Driest Brass Quintet (foto: Maarten Kerkhof)

 

Zondag 5 mei 2024 15.30 uur (entree € 18,00): Speciaal Bevrijdingsdagconcert: Duo-estafette ‘Zaans Onderonsje’

Wat biedt er meer vrijheid in de muziek dan improvisatie? En wat is er dus een mooier thema voor een concert dat plaatsvindt op Bevrijdingsdag 2024? We hebben daarom een keur aan improvisatoren uit de Zaanstreek uitgenodigd om als duo’s in estafettevorm voor een bijzondere middag te zorgen. Het idee is heel simpel: één duo start, waarna een van beide musici het podium gaat delen met een nieuwe duopartner. Enzovoorts. In welke volgorde de estafette gaat plaatsvinden houden we nog even geheim. Maar we verklappen wel wie we hebben uitgenodigd: Eric Boeren (kornet), Jan Willem van der Ham (baritonsax), Kristján Martinsson (piano), Wilbert de Joode (contrabas) en Achim Heine (drums, percussie). Sommige musici kennen elkaar goed, anderen weer niet, dus dat wordt een spannende middag.

Let op: dit concert begint eerder dan gebruikelijk!

 

kristjan-martinsson

Kristján Martinsson (foto: Ben Bahlmann)

 

Zondag 2 juni  2024, 16.00 uur (entree € 18,00): Frans Vermeerssen Trio

Saxofonist Frans Vermeerssen heeft een flinke reputatie als sideman, die begin jaren ’80 begon bij de Noodband, en via de Contraband en Bik Bent Braam strekt tot het Willem Breuker Kollektief en (recentelijk) Reeds & Deeds. Vreemd genoeg heeft hij nu pas zijn tweede album onder eigen naam gemaakt, als we de platen van All Ears en Talking Cows (waarvan hij co-leider was) even wegdenken. Voor ‘The Trail’ vroeg hij zijn Talking Cows-maatje Dion Nijland op bas en de jonge drummer Thomas Jaspers. Dat is een gelukkige greep, want het trio klinkt alsof het al jaren langs de Nederlandse podia trekt. Nijland is niet voor niets een veelgevraagd bassist, en de alert en swingend drummende Jaspers is ook al zo’n reputatie aan het opdoen. Het repertoire dat Vermeerssen bijeen schreef voor ‘The Trail’ is gevarieerd en doet ook onmiddellijk vertrouwd aan, zonder overigens voor de hand liggend of clichématig te zijn. Hij heeft een voorliefde voor speelse, ritmische thema’s. Vermeerssen doet geen enkele poging om te imponeren en dat is ook nergens voor nodig. Hij neemt ons mee op zijn reis (vandaar ook de titel van de plaat) en vertelt ons onderweg verhalen, zoals de reizigers uit de ‘Decamerone’ of ‘The Canterbury Tales’. Zo blijft hij ons, samen met zijn sublieme triopartners, boeien. U kunt hier kijken naar het nummer Nativ.

FVTrio-DEF-1024x1024

Frans Vermeerssen Trio (foto: Noud van Diepen)

Zondag 8 september 2024, 16.00 uur (entree € 18,00):  Boi Akih: From and to Infinity

De muzikale wereld van Boi Akih breidt zich steeds verder uit. Met elk project dat zangeres Monica Akihary en gitarist/componist Niels Brouwer ondernemen, staan we als luisteraars weer te kijken waar ze het nu weer vandaan halen. Het leverde Monica in 2023 zeer terecht de toekenning van de belangrijkste Nederlandse jazzprijs, de Boy Edgar Prijs op. En om die erkenning te vieren, trekken ze het land door met de muziek van hun laatste album, From and to Infinity.  De bijzondere muziek voor deze cd schreef Niels Brouwer oorspronkelijk in 2019 voor het 70-koppige bamboefluitorkest Molucca Bamboowind Orchestra uit Ambon Stad. De klanken van de bamboefluiten worden nu uitgevoerd op orgel door Nora Mulder. De groep bestaat verder uit twee muzikanten met wie ze al een jaar of vier samenwerken, koraspeler Sekou Dioubate en blokfluitiste Dodó Kis. Met percussionist Bintou Kouyaté wordt het ensemble gecompleteerd dat de luisteraar mee zal voeren op een wonderbaarlijke muzikale reis naar de oneindigheid. U kunt hier een nummer uit het programma bewonderen.

 

Nederland, AMSTERDAM, 10 APRIL 2023 BOI AKIH Foto: Merlijn DOomernik Alle rechten voorbehouden / All rights reserved

Boi Akih (foto: Merlijn Doomernik)

Zondag 13 oktober 2024, 16.00 uur (entree € 18,00):  ICP Orchestra

De afgelopen jaren heeft het ICP Orchestra (noodgedwongen) de nodige wijzigingen in de bezetting doorgemaakt. Na het overlijden van oprichter Misha Mengelberg in 2017 nam Guus Janssen zijn plek achter de piano in. Vorig jaar verdwenen met trombonist Wolter Wierbos (die na een herseninfarct niet meer kan spelen) en cellist Tristan Honsinger (die na een lange ziekte overleed) twee steunpilaren, maar het orkest toont zijn enorme veerkracht. Met Joost Buis is de gedroomde opvolger van Wierbos aan boord en in het switchen tussen uitgeschreven materiaal (veel composities van Mengelberg, maar ook van jazzhelden als Thelonious Monk, Duke Ellington en Herbie Nichols) en improvisaties ligt nog steeds de sublieme kracht van het negenkoppige ensemble. Met zijn theatrale kracht lijkt Honsinger vooralsnog onvervangbaar, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door wat Han Bennink allemaal achter zijn drumstel laat zien. We zijn daarom vereerd om het ICP Orchestra weer op ons podium te verwelkomen. Naast de genoemde muzikanten hoort u Thomas Heberer (trompet), Michael Moore, Ab Baars, Tobias Delius (rieten), Mary Oliver (viool, altviool), en  Ernst Glerum (contrabas). Geniet hier van Bospaadje Konijnenhol, live bij Hothouse Redbad in Leeuwarden.

20201004 ICP Orchestra (27)_ Guus Janssen, Ernst Glerum , Han Bennink, Wolter Wierbos, Ab Baars, Michael Moore

ICP Orchestra bij Jazz Inverdan in oktober 2020

(foto: Ben Bahlmann)

Zondag 3 november 2024, 16.00 uur (entree € 18,00): Arifa

Sinds het vorige album van Arifa (Secret Poetry) is de bezetting flink gewijzigd. Klarinettist Alex Simu is verdwenen en met basklarinettist en duduk-speler Ghaeth Almaghoot  (Syrië) en cellist Bence Huszar (Hongarije) is de groep weer een internationaal bezet kwartet. Daarmee werd vorig jaar een nieuwe cd uitgebracht: Danubian Voyage. De titel verwijst naar de rivier de Donau, de waterweg die Midden- en Oost-Europa met elkaar verbindt. Een mooie metafoor voor de muziek van de groep, die immers westerse (jazz-)improvisatie met volksmuziek uit het oosten verbindt. Prominent in het nieuwe groepsgeluid is de duduk, het melancholiek klinkende dubbelrietinstrument uit Armenië. Veel van de stukken (van de hand van pianist Franz von Chossy en bandleider Sjahin During) zitten vol met tempo- en maatwisselingen die voor voortdurende spanning zorgen. Ritmisch én melodisch bouwt Arifa zo voort aan een inmiddels indrukwekkende discografie, aangevuurd door de percussie van During, die opzwepend, maar ook kleurend werkt. In 2021 stond de groep op het North Sea Jazz Festival, zoals hier is te zien.

 

Arifa promo foto

Arifa

Zondag 1 december 2024, 16.00 uur (entree € 18,00):  Ruud Voesten Ambrosia

De jonge drummer en componist Ruud Voesten verdiepte zich tijdens de coronaperiode in Dante’s meesterwerk ‘La Divina Commedia’ en wilde het graag vertalen naar muziek. ‘Ambrosia’, zijn debuutalbum en tevens de naam van zijn kwintet, is het resultaat hiervan. Net als zijn kompaan, bassist Tijs Klaassen schrijft Voesten orkestraal, dat wil zeggen: hij zet de instrumentalisten in zijn groep in voor een totaalresultaat. De saxen van Mo van der Does (alt) en Wietse Voermans (tenor) verzorgen soms de melodie, en mogen soms gepassioneerd en expressief soleren, maar dat is zeker geen vast stramien. Het sublieme strijk- en plukwerk van Klaassen vervult regelmatig een hoofdrol. En ook toetsenman Koen Schalkwijk is een onmisbare factor, met kernachtig pianospel en subtiel neergezette synthesizerpartijen. Voesten zelf houdt zich in het ensemble bescheiden op de achtergrond – naar een drumsolo is het vergeefs zoeken. Maar als componist schittert hij des te meer, want ‘Ambrosia’ is een rijk, afwisselend album geworden waarop ieder stuk zijn eigen vorm heeft. En als we dan per se nog iets van een literaire inhoud eraan willen verbinden, dan zou het zoiets breeds als de ‘condition humaine’ moeten zijn. Vreugde, ontroering, verdriet, melancholie en somberheid, je hoort het allemaal terug in dit magnifieke debuut. Kijk en luister hier maar naar het nummer The Crypto Shuffle.

 

Band foto Ruud Voestens Ambrosia

Ambrosia (beeld: Ruud Voesten)