-
Yuri Honing (foto Mariecke van der Linden)Zondag 11 mei 2025 16:00 uur
Yuri Honing Acoustic Quartet
Heaven on my Mind’ is alweer het vijfde album van het Yuri Honing Acoustic Quartet, dat in september 2023 verscheen. Hoog tijd om in Zaandam weer eens te horen waar de groep nu staat. Na de thematische albums ‘True’ (2012 geïnspireerd op Berlijn en David Bowie), ‘Desire’ (2015, een instrumentale opera over verlangen), ‘Goldbrun’ (2017 een ode aan Europa en Honing zijn interesse in de Europese kunstmuziek) en ‘Bluebeard’ (2020, een donker album met als belangrijkste inspiratiebron het 300 jaar oude gelijknamige sprookje) is er nu een album waarop het inmiddels tienjarige bestaan van het kwartet zich onmiskenbaar uitbetaalt. Niet alleen is de welhaast telepathische manier waarop de bandleden met elkaar communiceren een belangrijk gegeven; dit vijfde album laat ook duidelijk Honings liefde voor de saxofonisten Charles Lloyd, Pharoah Sanders en de vrijere akoestische jazz horen die samen met de hippiebeweging uit de jaren ’60 opkwam. Naast de leider op tenorsaxofoon horen we pianist Wolfert Brederode, bassist Gulli Gudmundsson en drummer Joost Lijbaart. Hier kunt u het prachtige A Room with a View bekijken en beluisteren.
-
Philipp Rüttgers (Foto: Merlijn Doomernik)Zondag 1 juni 2025 16:00 uur
Philipp Rüttgers Trio
Het pianotrio is een iconische samenstelling in de jazzmuziek. Piano, bas en drums als een onlosmakelijke eenheid biedt de luisteraar veel houvast, maar kan ook het begin zijn van spannende avonturen. En uiteraard kiezen we als Jazz Inverdan voor het laatste. De Duitse pianist Philipp Rüttgers woont al jaren in Nederland, en was al eens bij ons te gast in het trio Changing Landscapes (met altviolist Oene van Geel en cellist Pau Sola). Met bassist Thomas Pol en drummer Sun-Mi Hong trof hij twee zulke sensitieve muzikanten dat hij het tijd vond voor een eigen pianotrio. Gedrieën maakten ze het album Etudes of Shapes and Form, dat vorig jaar verscheen op het Zennez-label. De pianist laat zich daarop inspireren door hoe collega’s als Craig Taborn, Kris Davis en Sylvie Courvoisier omgaan met vormen, maar ook 20e-eeuwse klassieke muziek (Ligeti, Debussy, Schönberg) is een belangrijke bron voor zijn muziek. Het debuutalbum werd overladen met lovende recensies. Zo sprak de site Jazzenzo van ‘een ronduit meesterlijk album van internationale allure.’ Oordeel zelf, hier is de trailer van het album.
-
I Compani (fotograaf onbekend)Zondag 7 september 2025 12:00 uur
I Compani: Bastissimo!
In 1985 kreeg Bo van de Graaf van het Nijmeegse filmhuis Cinema Mariënburg de vraag om ‘iets’ te doen met films van Fellini. Hij stortte zich op de muziek van diens huiscomponist Nino Rota, en dat was het begin van het ensemble I Compani. De muziek van de Italiaan paste Van de Graaf als een handschoen, en veel stukken hielden repertoire, al ging de Nijmegenaar steeds meer zelf componeren. Zo volgden er projecten over thema’s als de liefde, billen, diva’s van het witte doek, eten, en het circus, vaak met beelden en/of theatrale elementen. De muzikale veelvraat putte daarbij uit diverse muzikale vaatjes, zoals jazz en geïmproviseerde muziek, maar ook opera (Verdi), tango (Gato Barbieri’s muziek voor Last Tango in Paris) en circusmuziek. Het maakte het kameleontische I Compani tot een uniek gezelschap in de Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek dat hooguit in het Willem Breuker Kollektief zijn evenknie had. Uit dat laatste legendarische gezelschap komt ook de ritmetandem die nu de basis legt voor het septet dat bij Jazz Inverdan aantreedt: Arjen Gorter (bas) en Rob Verdurmen (drums). De rest van het gezelschap bestaat naast de leider (op saxofoons) uit Maripepa Contreras (hobo, duduk), Friedmar Hitzer (viool), Michel Mulder (bandoneon) en Leo Bouwmeester (piano). Hier hoort u ze live met ‘Sogni d’Oro’. De titel van de tournee is ditmaal Bastissimo!, want na veertig jaar zet Van de Graaf een dikke vette punt (of uitroepteken) achter de groep. Wat hij daarna gaat doen? Ongetwijfeld nog meer avontuurlijke muziek maken met andere ensembles.
-
Kristján Martinsson (foto: Ben Bahlmann)Zondag 5 oktober 2025 16:00 uur
Monk on Viola/ Kristján Martinsson solo
De composities van Thelonious Monk lenen zich voor velerlei interpretatie, van grote jazzmeesters als Miles Davis en Steve Lacy tot eigengereide bewerkers als Misha Mengelberg. Monkstukken op solo-altviool, dat bestond tot voor kort nog niet. De Roemeense Amsterdammer George Dumitriu leek het echter wel een goed idee, dus maakte hij een album dat simpelweg Monk on Viola heet. Soms blijft hij daarbij dicht bij het origineel, terwijl op andere momenten de memorabele melodie pas laat om de hoek komt kijken. En ook zijn volksmuziekroots laat hij niet buiten beschouwing. Zo klinkt ‘Locomotive’ als een Roemeens boemeltje. Laat u dus verrassen door Monk zoals u het nog nooit gehoord heeft. Luister en kijk hier naar Trinkle Tinkle
De andere solist die u deze middag hoort, is pianist Kristján Martinsson. De IJslander woont alweer enige tijd in Zaandam, en daarom nodigden we hem al eens uit voor de improvisatie-estafette ‘Zaans onderonsje’ op Bevrijdingsdag 2024. Als solist is hij beïnvloed door de Scandinavische jazz en geïmproviseerde muziek. We horen dus veel lyriek en atmosferische klanken, die soms aan Franse klassieke componisten uit het impressionisme doen denken, zoals Claude Debussy of Erik Satie. Maar bij Martinsson ligt er altijd wel een scherp randje op de loer, wanneer hij in het binnenwerk van de piano duikt, of er een paar woeste clusters tussendoor gooit. Avontuur verzekerd!
-
Zondag 2 november 2025 16:00 uur
N.N.B.
Nadere informatie volgt
-
3GEN3 (foto: Florentijn Brunning)Zondag 7 december 2025 15:00 uur
Pierre Courbois 3GEN3
Er zijn weinig andere Nederlandse drummers die de vellen van hun drumstel zo mooi kunnen laten zingen als Pierre Courbois. Ook zijn partners in crime van het trio 3GEN3 brengen een grote zangerigheid in hun spel mee. De naam van de groep slaat op de drie generaties die erin aan het woord zijn. Want naast Courbois (1940) zelf horen we bassist Wiro Mahieu (1964) en saxofonist Jesse Schilderink (1995). De groep is het levende bewijs dat leeftijd ook maar een kwestie van een getal is. Alle drie spelen ze namelijk met even veel overtuiging en zeggingskracht. Het gehele repertoire werd bij elkaar geschreven door Courbois zelf, en bestrijkt een breed spectrum. Hij leeft zich graag uit in oneven maatsoorten (zoals 5/4, 7/8 of 11/8), maar schrijft net zo makkelijk een overtuigende ballad, een springerig thema of een soepel stukje swing. 3GEN3 is de laatste loot aan de boom van eigen bands die de drummer al zijn hele muzikale leven (sinds midden jaren 50!) leidt. Wie hem kent, zal dit sublieme trio zeker willen horen, en wie hem nog niet kent, moet dat zeker ook komen doen. Hier krijgt u vast een voorproefje van het trio, live in Arnhem.